Sensorische informatieverwerking en huilbaby’s

In deze online zelfstudie ontdek je de neurologische mysteries achter overmatig huilende baby’s en leer je vanuit sensorische informatieverwerking hoe je zowel het kind als de ouders het beste kunt ondersteunen – de sleutel tot het begrijpen en verbeteren van het welzijn van de kleinsten.


Herken je dit?


Heb jij in je werk te maken met baby’s die excessief huilen? Of met baby’s die voeding weigeren of waarmee je moeilijk contact kunt krijgen? Voor de ouders en verzorgers is dit vaak heel zwaar, ze kunnen zich incompetent of afgewezen voelen door hun kind.

Je gunt hen en hun baby meer plezier, contact en ontspanning.

Door te kijken naar de sensorische informatieverwerking van het kind, ouders en verzorgers leer je meer ingangen te vinden om hen te helpen. 




Sensorische informatieverwerking en huilbaby’s


Opleiding Elearning
Studiebelasting 36 uur zelfstudie


Wat gaan we doen?

Ontdek de neurologische mysteries achter overmatig huilende baby’s en leer vanuit sensorische informatieverwerking hoe je zowel het kind als de ouders het beste kunt ondersteunen – de sleutel tot het begrijpen en verbeteren van het welzijn van de kleinsten.

De cursus bestaat uit drie modules. In de eerste module leer je over de ontwikkeling van het babybrein, over prikkelverwerking en de arousal/ alertheid van de baby. Welke sensorische profielen zijn er? Hoe reguleert het kind zichzelf? Is deze baby overprikkeld?

In module twee draait het om screening en observatie. Wat ga je observeren? Welke instrumenten kun je daarbij gebruiken? Je kijkt daarbij niet alleen naar de baby, maar ook naar de omgevingsfactoren en naar de afstemming tussen kind en ouders.

In de derde module  staan advisering en behandeling centraal. Er wordt aangesloten bij de principes van ontwikkelingsgerichte zorg. Vanuit de sensorische informatieverwerking krijg je veel handvatten voor prikkelreductie en dempende technieken.


Leerdoelen

Inzicht in de invloed van sensorische informatieverwerking bij baby’s: je verwerft inzicht in hoe sensorische informatieverwerking het gedrag van baby’s beïnvloedt en krijgt de nodige kennis en instrumenten om dit te begrijpen.

Waarnemen van prikkelverwerking bij baby’s: je leert effectief observeren wat een baby qua prikkelverwerking laat zien en je kunt sensorische profielen van zowel het kind als de ouders maken.

Kansen en kwetsbaarheden identificeren: je kunt kansen en kwetsbaarheden in de sensorische informatieverwerking van zowel de baby als de ouders herkennen en identificeren.

Advies en ondersteuning bieden: je verwerft de vaardigheid om praktische adviezen aan ouders te geven, gericht op het beïnvloeden van de arousal/ alertheid en de regulatie van het kind.

Doorverwijzing herkennen en adviseren: je leert de rode vlaggen herkennen en weet wanneer het belangrijk is om doorverwijzing naar specialistische hulp te adviseren.


Groei met Siem

Bij Kenniscentrum SIEM ben je verzekerd van onderwijs en dienstverlening van uitstekende kwaliteit.

Als erkende aanbieder in Nederland zijn we geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CKRBO) en aangesloten bij Stichting Onderwijsgeschillen. Bovendien volgen we de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om ervoor te zorgen dat we opleidingen aanbieden van uitstekende kwaliteit.


Wat ga je leren?


In deze cursus leer je observeren wat een baby laat zien qua prikkelverwerking. Je kunt een sensorisch profiel van het kind maken en dat naast het profiel van de ouders leggen. Waar liggen kansen? Wat zijn kwetsbaarheden? Met de ouders ga je zoeken naar manieren om meer fijne momenten met hun baby te hebben en dit uit te bouwen.

Je leert praktische adviezen te geven aan ouders, gericht op het beïnvloeden van de arousal/ alertheid en de regulatie van het kind.

Bovendien komt aan bod wat rode vlaggen zijn en bij welke signalen het belangrijk is om een doorverwijzing te adviseren.



Doelgroep


Deze opleiding is gericht op professionals die al een cursus of post-HBO opleiding sensorische informatieverwerking gevolgd hebben en die werken met baby’s die excessief huilen, voeding weigeren of moeilijk contact maken, en die zich richten op het ondersteunen van zowel de baby als de ouders in deze situaties.

Zelf thuis studeren op je eigen tempo.

Sensorische informatieverwerking en huilbaby’s